Kava kava: Uklidňující bylina, nebo cesta k závislosti?

Kavakava

Kavakava: Tropický poklad

Kavakava je fascinující rostlina z tichomořských ostrovů, kterou místní obyvatelé po staletí používají k přípravě svého oblíbeného nápoje. Říkají mu také 'awa'. Jde vlastně o vysoký pepřovník, který může dorůst až do tří metrů a poznáte ho podle velkých srdčitých listů. Zajímavé je, že nejdůležitější část rostliny se ukrývá pod zemí - mohutný kořen, který domorodci zpracovávají na prášek. Ten pak smíchají s vodou a vznikne typický nápoj se zemitou chutí. Když ho ochutnáte, pocítíte jeho příjemně uklidňující účinky. V botanice ho najdete pod názvem Piper methysticum, ale místním stačí říct prostě kava.

Historie a původ

Kavakava je fascinující rostlina z rodiny pepřovníků, kterou najdeme především v tichomořské oblasti. Když se řekne Piper methysticum, což je její latinský název, máme na mysli vlastně opojný pepř - a není náhoda, že je příbuzná s obyčejným černým pepřem. Tenhle zajímavý druh má své kořeny v Oceánii, kde si už po staletí drží výsadní postavení v místní kultuře. Domorodci ji zpracovávají docela jednoduše - vezmou kořen, usuší ho, rozdrtí a smíchají s vodou. Výsledkem je nápoj, který příjemně uklidňuje a navozuje mírně omamný stav. V životě ostrovních národů má kavakava své nezastupitelné místo - používá se při různých obřadech, slavnostech a společenských setkáních. I když se historici přou o tom, odkud přesně pochází, většina se kloní k názoru, že její příběh začal buď na Nové Guineji, nebo na Vanuatu. Odtud se pak postupně rozšířila po celém Tichomoří, nejspíš jak se původní obyvatelé stěhovali na další ostrovy.

Účinky na organismus

Kava kava je zajímavá rostlina z tichomořských ostrovů, kterou místní obyvatelé znají už po staletí. Z jejího kořene se připravuje speciální nápoj, který dokáže příjemně uvolnit tělo i mysl. Obsahuje totiž látky zvané kavalaktony, které v našem mozku působí na určité oblasti a navozují pocit klidu a pohody. Když si dáte šálek nápoje z kava kavy, můžete pocítit, jak z vás spadne stres a napětí, někdy dokonce uleví i od bolesti. Ale pozor - není to úplně bez rizika. Občas se může objevit nevolnost nebo bolest hlavy, někdy i vyrážka. A co je důležité vědět - pokud byste to s kava kavou přeháněli nebo ji pili moc dlouho, mohla by vám poškodit játra. Proto je fajn, než ji začnete užívat, zajít za doktorem na konzultaci. Zvlášť když berete nějaké léky nebo máte zdravotní problémy.

Vlastnost Kava Kava
Botanický název Piper methysticum
Používaná část Kořen
Původ Ostrovy v Tichém oceánu

Tradiční a moderní využití

Kava kava je fascinující rostlina, kterou najdeme na tichomořských ostrovech, kde ji místní znají pod vědeckým jménem Piper methysticum. Už po staletí ji domorodci používají k přípravě speciálního nápoje, který má uklidňující účinky na tělo i mysl. Když se usušený kořen rozdrtí a smíchá s vodou, vznikne nápoj s charakteristickou nahořklou příchutí.

V dávných dobách byla kava kava nedílnou součástí společenského života a duchovních obřadů. Dnes ji lidé vyhledávají hlavně kvůli jejím relaxačním vlastnostem - pomáhá totiž uvolnit napětí a zklidnit mysl. Musíme si ale dát pozor, protože příliš časté pití může zatěžovat játra.

Vědci se v poslední době zajímají o možnosti využití kavy kavy při léčbě úzkostí a problémů se spánkem. Zatím ale nemáme dost důkazů a výzkum teprve probíhá, takže si na definitivní závěry o jejích účincích a bezpečnosti musíme ještě počkat.

Klidná hladina duše, uvolnění svalů a mysl otevřená snům, to vše skrývá v sobě tajemství kořene kavakavy.

Zdena Špačková

Bezpečnost a možné rizika

Kavakava neboli pepřovník opojný je zajímavá rostlina, která k nám přichází z tichomořských ostrovů. Z jejího kořene se už odpradávna připravuje nápoj, který má uklidňující účinky. I když se při střídmém užívání považuje za celkem bezpečnou, měli bychom myslet na možná rizika.

Když se kavakava užívá dlouhodobě nebo ve velkém množství, může poškodit játra. Výzkumy ukazují, že pravidelné pití tohoto nápoje může souviset s jaterními problémy - od žloutenky až po cirhózu. Obzvlášť opatrní by měli být lidé, kteří už mají potíže s játry, pijí alkohol nebo berou léky.

Kavakava může způsobit i další nepříjemnosti. Někdy se objeví vyrážka, zažívací potíže nebo člověk ztratí chuť k jídlu. Může být také problém s koordinací pohybů nebo se spánkem. Je dobré vědět, že každý člověk reaguje jinak - záleží na množství, jak často kavakavu pije a v jaké je kondici. Proto je lepší se nejdřív poradit s doktorem, hlavně když máte nějaké zdravotní potíže, berete léky nebo čekáte miminko či kojíte.

Dávkování a formy

Kavakava patří mezi oblíbené přírodní přípravky, které si nejčastěji připravíme jako nápoj z pomletého kořene. Stačí ho jen zalít vodou a pořádně promíchat. Účinek se nejlépe projeví při postupném popíjení menších množství. Každému může vyhovovat jiná dávka - záleží na síle přípravku, osobní citlivosti a tom, jak intenzivní účinek očekáváme. Ze začátku je lepší být opatrný a začít s menším množstvím, které můžeme postupně navyšovat. Určitě bychom měli respektovat pokyny na obalu a nepít víc, než je doporučeno. Když to přeženeme, může se dostavit nevolnost, bolest hlavy nebo vyrážka. Kavakavu seženeme v různých podobách - jako prášek, kapsle, tablety nebo extrakty. Každá forma působí trochu jinak a má různou rychlost vstřebávání. Třeba extrakty jsou koncentrovanější a účinkují rychleji než obyčejný prášek. Proto je dobré si rozmyslet, jaká forma nám bude nejvíc vyhovovat.

Kavakava a legislativa

Kavakava se v poslední době dostává čím dál víc do popředí zájmu, a to nejen mezi milovníky přírodních nápojů. Tahle tradiční rostlina z tichomořských ostrovů, ze které se připravuje stejnojmenný nápoj, má totiž zajímavé účinky díky látce zvané kava-lakton. Na Vanuatu a dalších ostrovech v Pacifiku ji místní pijí už celá staletí jako součást společenského života. U nás a v dalších zemích to ale není tak jednoduché. Evropská unie ji řadí mezi nové potraviny a její prodej podléhá přísným pravidlům. Je to hlavně kvůli tomu, jak se kavakava užívá. Když se připravuje tradičním způsobem - pomletím kořene a smícháním s vodou - je to v pohodě. Horší je to s koncentrovanými výtažky, které by mohly být nebezpečné. Pokud vás kavakava zajímá, je fakt důležité sledovat aktuální předpisy, protože se často mění a každá země to má trochu jinak.

Budoucnost kavakavy?

Kava kava patří mezi fascinující rostliny z tichomořských ostrovů a botanicky ji známe jako Piper methysticum. Tenhle člen pepřovité rodiny má v Oceánii dlouhou tradici. Z jejího kořene se vyrábí zajímavý nápoj, který dokáže navodit příjemné uvolnění a pozitivní náladu. V poslední době si kavu kavu oblíbili i lidé na Západě, kde se zkoumá její schopnost zmírnit úzkosti a problémy se spaním. Jak roste její obliba, řeší se taky otázky dlouhodobé dostupnosti a zdravotní bezpečnosti. Musíme si dát pozor - přehnané užívání může poškodit játra a zkomplikovat účinky některých léků. Proto je fajn poradit se nejdřív s doktorem a brát kavu kavu s rozumem. Když chceme, aby tu kava kava byla i pro další generace, měli bychom myslet na šetrné pěstování a šířit informace o správném užívání.

Publikováno: 09. 02. 2025

Kategorie: zdraví